От 1 декември в Австрия правителството започва подпомагане на домакинствата за електроенергия. Министърът на финансите Магнус Брунер обяви, че всяко домакинство с договор за електроснабдяване, ще бъде подпомогнато финансово. Така се очаква да се спестят до 500 евро годишно и това да подейства като спирачка на цената на електроенергията.

Първоначално ще се помага на семейства с максимум три членове и годишно електро потребление до 2900 киловатчаса. За по големите домакинства детайлите за лимита на потребената енергия още се разрабоват. Обсъжда се за всеки допънителен член на семейство да се дотират с по 20 цента до 350 киловата годишно. Очакванията са този модел да намали сметките за ток с още 100 евро годишно и да увеличи стремежът за пестене на ел.енергия. За социално слаби семейства се придвижда подпомагане с до 75 процента от разходите за ток. В подобни домакинства живеят над 300 000 души в Австрия.

За разлика от Германия в Асвтрия не се приема идеята за спирачка и на цената на газа за домакински нужди. Финансовият министър изтъкна, че ситуацията в страната е доста различна от тази в Германия и няма нужда от тази мярка. Правителството на Австия се надява в близко бъдеще ЕС да намери общо решение на енергийните нужди на страните от съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *