На Капитан Андреево гранична полиция не смогва да обслужи тръгналите на пазар в Одрин българи. Наредени в шест колони колите едва пъплят към българо-турската граница. Около три часа са необходими за преминаването на граничния контрол през почивните дни. И въпреки това желаещи за пазар в Одрин не липсват.

Привлечени от ниските цени много българи пазаруват редовно тук. В следствие на ниската цена на турската лира, цените на стоките са безбожно евтини. Заради дънки за 15 лева, дамски чани за символичните 5-6 лева, спални комплекти за 30, много българи са готови да спят на границата.

Хора от всички краища на България пристигат за одринския пазар. Там може да се облечеш от глава до пети почти без пари, споделят пазаруващи там. Най-известен е Синия пазар. Там може да се намери всичко на смешни за България цени.

Много от тръгналите на пазар остават да нощуват в Одрин. Така имаш повече време за пазаруване и спокойно да посетиш повече молове, споделят опитни шопинг туристи.

Специално за одринския пазар пътуват множество автобуси. След пазара те се връщат към България с препълнени багажници с покупки.

Рекордно ниските нива на турската лира е радост за купуващите българи, но истинска трагедия за турските търговци. Въпреки това търговците са винаги любезни с клиентите и готови винаги да помогнат на клиентите си.

На закрития пазар, намиращ се в центъра на града и известен като малкото Капълъ чарши, човек може да открие почти всичко. Много от търговците и продавачите освен турски говорят и български и гръцки.

Уморени от пазаруването българи, често посядат в одринските ресторанти. Там се сервират типичните за Турция кебапи, супи, джигер и много други вкусотии. И всичко това е безбожно евтино. Вкусен и обилен обяд за двама изгладнели българи излиза коло 110 лири. Това се равнява на смешните 14-15 лева.

Нахранени и напоени, пазаруващите отново поемат на път. Трябва да се посети рибния пазар и останалите молове. Потокът е постоянен – пазарува се на килограм. Яке, което в България струва около 120 лева, тук може да бъде намерено за 50-тина.

Доволни от изгодното пазаруване, българите тръгват обратно към родните си места. И отново следва мъчителното чакане на границата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *