Трудоспособното население на Германия намалява и са необходими мерки за предотвратяване на кризата на трудовия пазар, информира DW. Бизнесът в Германия все по-трудно намира служители за фабрики, заводи, офиси или болници, показва изследване на Института за германска икономика (ИГИ).

Според различни изследвания до края на следващата 2024 година, броят на трудопособните хора в Германия ще намалее с цели 4 процента. Броят на гражданите между 60 и 64 години е около 17 процента. При тяхното пенсиониране на пазара ще се появи огромна празнина, която е невъзможно да бъде запълнена от местни кадри. Единственият шанс за попълване на освободените позиции е пристигане на повече чужденци. Всичко това е все още теория, а не точна прогноза, защото миграцията в Германия през последните години е постоянна и заетостта се мени постоянно.

Докато за периода 2014-2019 година, спадът на трудоспособните граждани е проблем основно в източните части на Германия, то сега и цяла Германия е зависима от миграцията, за да поддържа нивото на населението в работоспособна възраст. Според проучвания, няма шанс за промяна на ситуацията с вътрешна миграция на кадри, а са необходими квалифицирани специалисти и работници от чужбина.

През 2020 година за пръв път от десетилетие населението на Германия е намаляло. Статистики на Института за проучване на трудовия пазар сочат, че имиграцията надминава емиграцията и през 2021 трудещите се във федералната република са намаляли с около 350 хиляди. За сравнение през 2019 в Германия са пристигнали 327 хиляди повече от тези, които напускат. Две години по-късно, през 2021 те са вече едва 200 хиляди.

Тези статистки будят тревога и германските политици трябва да вземат решения за овладяване на ситуацията. Обмисля се увеличаване на заетостта на хората над 60 години, като отмяна на предсрочното пенсиониране без удръжки от пенсията на 63 години, въведено през 2012. Друга важна стъпка е подобряването на системата за грижи за децата. Това ще помогне на повече жени, които са ангажирани с отглеждането на децата, да започнат работа. Увеличаване на работното време (швейцарците работят средно двес седмици годишно повече от германците), дигитализацията, обучение на кадри са другите мерки, които трябва да бъдат подобрени в близко бъдеще. Най-важната стъпка, според редица специалисти, е да се положат повече усилия и създадат подходящи условия за привличане на квалифицирана работна ръка от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *