След протест на остров Парос, и други гръцки курорти и острови се включиха в протестите срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи. Целта на протестиращите е премахването на чадъри и шезлонги по плажовете, които са незаконно разположени от собственици на барове и заведения.

Протести в Гърция срещу незаконни чадъри и шезлонги на плажа

Протестиращите настояват за повече свободна зона на плажовете, регламентирани цени на чадърите и шезлонгите и повече контрол за дистанцията от 5 метра между чадърите, която е заложена в закон. Освен това гръцката Конституция определя морския бряг като държавна собственост и всеки трябва да има свободен и неограничен достъп до него. Това правило не винаги се спазва и частни компании печелят, като отдават под наем части от плажа на туристи.

Жителите на Родос, Парос, Наксос, Крит, Халкидики, Серифос и Корфу искат повече публични плажове без платени чадъри и шезлонги. Те протестират срещу „окупиране“ на плажовете от барове, кафета и ресторанти. Техните протести вече дадоха резултати и крайбрежен ресторант на остров Парос вече е затворен след проверка.

„Въпросният бизнес разполагаше с 20 квадратни метра, но собственикът беше разположил чадъри и шезлонги на десет пъти по-голяма площ, блокирайки достъпа ни до плажа, и принуждавайки ни да си плащаме вместо това“, казва един от протестиращите Илиас Петракис.
Повече свободна зона и липса на чадъри и шезлонги желаят множество гърци

Протестите се наричат „бунтът на плажните кърпи“ и започват още преди месец на остров Парос. Според протестиращите, цените на популярния плаж Санта Марина са стигнали до 120 евро за първа линия. Движението не е против цялостното премахване на платените зони, но трябва да има място и за плажуващи, които не желаят да ползват платените услуги и да има преразглеждане на цените. Протестите доведоха вече до премахването на доста частни шезлонги и чадъри на плаж Санта Марина и вече има много повече свободно пространство за плажуване,

„Обезпокоени сме от беззаконието по плажовете на Парос, което се извършва от компании, които експлоатират части от плажовете и произволно заемат общото пространство с шезлонги и чадъри, далеч отвъд ограниченията, предвидени в подписаните от тях концесионни договори. Ние защитаваме правото на гражданите и посетителите на нашия остров да имат свободен достъп до плажовете, които обичаме. Гръцкото лято е част от душата ни, част от нашата идентичност: нека не позволяваме на никого да ни го отнеме“, казват организаторите на движението.

Протестите вече привлякоха и вниманието на гръцкото правителство, което се ангажира да вземе мерки за повече контрол по плажовете. Нарушения на закона няма да бъдат толерирани и никакви изключения за никого при проверките, обеща финансовият министър Костис Хадзидакис. Всяко заведение на плажа е длъжно да спазва всички разпоредби и няма право да блокират свободният достъп до всеки плаж, добавя министърът.

Освен правителството, вече и главният прокурор на Гърция започна разследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *