На 24 септември Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн имаше голямата радост да се събере в новия си храм, предоставен за ползване на БПЦ от Римокатолическата църква, съобщи dveri.bg. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи чин на полагане на свети антиминс и след това света литургия в съслужение със ставрофорен иконом Юлиян Ангелов и свещеник Николай Николов, който през януари 2023 г. беше ръкоположен да обгрижва църковната община. Митр. Антоний пострига за четец още един от младите енориаши на храма, които редовно участват в богослуженията. Много християни пристъпиха към св. Причастие, а всички вкупом отправиха молитва Бог да благослови това дело и да утвърди българската православна община в този немски град.

Снимка: dveri.bg

В словото си след литургията митр. Антоний поздрави българите с придобиването на собствен храм, което е свидетелство за зрелостта на църковната общност:

„В продължение на шест години вие полагахте неуморен труд на Божията нива воглаве със ставрофорен иконом Юлиан Ангелов, нашия епархийски надзорник, а сега вече и с вашия енорийски свещеник отец Николай, така че в пълнота днес да се радваме на плода на вашите усилия в този прекрасен храм в Кьолн. Убеден съм, че Бог е отговорил на съкровените желания и молитви на вашите сърца. Бог сътвори този ден за радост и веселие, за да можем да прославяме Неговото славно Възкресение в неделния ден, който за всички християни е Господният ден, когато смъртта беше победена от Живота. Нека ценим и пазим тази придобивка, да я пазим с делата си, нека храмът бъде като наш собствен дом, в който намираме утеха, надежда и вяра, истински пристан в бурното море на живота“.
Снимка: dveri.bg

Досега нашите сънародници се събираха два пъти месечно в съботен ден в гръцкия храм „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в Брюл, който е недалеч от Кьолн. Там идваше да служи отец Юлиан от Берлин. През тази година техните усилия да намерят храм, в който да могат да провеждат редовни богослужения в неделния ден, се увенчаха с успех.

В Кьолн и региона живеят около 15 хиляди българи, по-голямата част от които са кръстени в православната вяра. Младата българска църковна община в града има искреното желание да превърне този храм в място за духовно общуване и взаимна подкрепа на хора, които са свързани не само от общия си произход, но и от общата вяра в Спасителя Христос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *