Българско културно сдружение „Пенчо Славейков“ отбеляза своето основаване в Лайпциг. Сдружението си поставя за цел насърчаването на международното разбирателство, интеграцията, образованието и професионалното обучение, както и толерантността във всички области на изкуството и културата, както и интензивирането на международния обмен между Германия и България.

Българско културно сдружение „Пенчо Славейков“ отбеляза своето основаване в Лайпциг.

Основаващото събитие се проведе в тържествена обстановка и беше посетено от гости от двете страни. Освен почетния консул на Република България в Саксония със седалище в Лайпциг, г-н Хайко Шмидт, присъстваха също така и художници, интелектуалци и заинтересовани лица, за да изживеят заедно този значим момент.

Председателят на сдружението, Андриян Андреев, беше въодушевен от основаването и подчерта важността на междукултурния диалог: „Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ е място за срещи на хора, които се интересуват от богатата културна история на двете страни. Нашата цел е да строим мостове, да насърчаваме разбирателство между народите и да реализираме общи културни проекти.“

Патронът на сдружението, българският поет и писател Пенчо Славейков, се счита за ключова фигура в българската литература през прехода между 19-ти и 20-ти век и символизира връзката между традицията и Модернизма. Освен това Славейков прекарва част от живота си в Лайпциг, където изучава философия и се занимава с немска литература и култура. Сдружението иска да приеме това наследство и да го тълкува по съвременен начин, за да създаде жива платформа за културни дейности и двустранно сътрудничество.

През следващите месеци сдружението планира разнообразие от събития с културни и международни акценти, включително театрални и филмови представления, танцови и концертни събития, изложби, литературни занятия и сбирки, за да представи разнообразието на немско-българската култура на широката публика. Всички заинтересовани лица са поканени да участват активно в дейностите на сдружението и да обогатят общия културен опит.

Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ се радва на успешно и вдъхновяващо сътрудничество и кани представители на медиите и публиката да следят предстоящите събития и да (пре-)открият културното разнообразие на двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *