Много българи работят сезонно в заводи за производство на различни хранителни стоки във Великобритания, разкрива „Телеграф“. Много популярни сред нашенците на острова са фабриките за пилешко месо, където часовата ставка за скубане на пилета е 16 паунда.

Преди да стигне в английския дом, това пиле е минало през няколко български ръце.

Сезонната работа във Великобритания носи доходи на доста сънародници. През зимните месеци, когато има повече работа, във фабриките за хранителни продукти се печели по 16 паунда на час, или 36,03 лв. Работи се поне по 10 часа дневно, за да се заработят повече пари и да може да се изкара лятото в България.

Като работя по 10 часа дневно без съботите и неделите, месечната ми заплата е около 7500 лв, споделя сънародник, които от години работи в подобни фабрики. Разходите за квартира и храна са поносими и така успяват да спестят за летните месеци, когато няма толкова много работа,

Правилата за наемане на работа са същите, както и преди Brexit. Трябва да говорите сносно английски и да имате необходимите документи. За да получиш статут за работещ във Великобритания ви трябва наето жилище, европейски паспорт, национален застрахователен номер и банкова сметка, където се превежда заплатата. По правило повечето предприятия и фабрики наемат работници поне със завършено основно образование.

Освен работници във фабрики за различни хранителни стоки, на острова отиват да работят и много куриери, които са правили същото и в България за тройно по-ниска заплата. Там на месец за предстоящия зимен сезон възнагражденията тръгват от 5600 лв. и стигат до 8000 лв.

4 thoughts on “Българи работят за по 16 паунда на час в заводи за хранителни стоки във Великобритания”
  1. Интересувам се от работата в тази фабрика.
    Как се казва,къде се намира и поне един образец на трудов договор
    +34642574867

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *