Крадли от България с повече от пет паспорта гастролират из Европа, съобщават от МВР. Молби за помощ от нашите служби се търси от почти всяка страна на ЕС. Най-често запитвания към нашата полиция идват от Австрия. Най-обичаните от крадлите градове са Берлин, Лондон, Париж и Виена, съобщават полицаите, работещи с този криминален контингент.

За новата схема за сдобиване на паспорти и нови самоличности, разказват от презслужбата на МВР. Това им позволява свободно придвижване из цяла Европа. Така, ако бъдат заловени например в Мюнхен, се премстват в Рим, Мадрид или Лондон, но вече с нов паспорт, име и самоличност. Схемата за придобиване на докумети за самоличност е следната: На бедни хора от гетата с многолюдни фамилии се прелагат пари да представят пред службите джебчийката за своя дъщеря. На места номерът минава и така се издава документ на истинското дете, но снимката в паспорта е на крадлата.

Джебчийка с цели 18 паспорта работи дълги години в Англия. Документите са издадени от различни краища на България. След много залавяния и въпреки, че се е представяла всеки път с различни самоличности, схемата е разкрита от Скотланд ярд и крадлата се е преместила да „работи“ в съседна Гърция. По оперативни данни на МВР, в момента тази легендарна крадла е на гастрол във Виена.

Добре облечени и културно изглеждащи, нашенките вършеят из молове, летища и гари. През летния сезон се местят на скъпите морски курорти, където е пълно с туристи. Така група от джебчийки може да изкара около 2000 евро дневно. Джебчийките са покрепени от мъже, които не крадат, но се грижат за логистиката и придвижването на крадлите. Откраднатите пари бързо се превръщат в злато и автомобили, които се пренасят в България. Гастролът в Европа е в пъти по-доходоносен от кражбите в родината, допълниха разследващи. Най-известните фамилии в този криминален бранж са Рашковите и Върбановите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *