Първото издание на международния танцов фестивал, провеждащ се под името „Chicago Folk Festival“, се организиранизира от танцова формация „Виванов“ и танцова школа „Българика“.

„Състави, представящи фолклора на различни държави, ще споделят сцената на 1 октомври в Prairie Center for the Arts в Schaumburg“, споделят за БТА организаторите. След края на концерта ще се състои и първата по рода си международна хоротека. 

Участници от различни държави и общности, живеещи от дълги години в Чикаго, ще излезнат на една сцена. Преставителите от България ще са най-много. Танцова школа “Българика” и Танцова формация “Виванов” от Чикаго, както и ансамбъл “Златна Тракия” от Торонто, ще представят страната ни.

Българика се развива като школа за танци и културен център още от 2014 г. Целта й е да поддържа и подкрепя съхраняването на духа на българската общност в Чикаго, където живеят много наши сънародници. През годините представителната група на формацията участва във все повечето събития и фестивали в американския град. 

Валентин и Таня Иванови основават през 2019 формация „Виванов“, която обединява българския танц и ритъм.

През 2014 е създаден и българският фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия“. 60 танцьори, от които половината деца, участват в него. Хореографски танци от различни етнографски области на станата ни, както и много разнообразни танци се изпълняват от ансамбъла.

“Българика” и “Виванов” също така са поканени за трети път да участват в Mount Prospect Celebration of Cultures – празника на културите, който ще се проведе през септември.

„За нас е чест да представим България на една сцена, заедно с изпълнители от различни други общности“, споделят от двете формации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *