Министър-председателят на Великобритания, Риши Сунак сподели в интервю, че неговият план за спиране на мигрантите, пристигащи в страната с малки лодки, е намалил незаконните преминавания с 20%. Сунак направи това изказване с цел да намали критиките в редиците на неговата Консервативна партия и в страната по отношение на миграционната му политика, информира БТА.

Великобритания се опитва да спре нелегалните мигранти

„Спирането на лодките“ е едно от обещанията на Сунак към британските избиратели и че той се опитва да докаже, че неговите действия и сключването на споразумения с други европейски държави могат да доведат до намаляване на броя на пристигащите.

Много от критиките, отправени към Сунак, са отправени от членове на неговата партия и от обществеността, които твърдят, че той не действа достатъчно бързо. Имаше и редица критики във Великобритания, след като мигранти бяха настанени в хотели, поради голямото количество новопристигнали през миналата година. Недоволството се основава на факта, че британци, които имат ипотеки и финансови ангажименти, не получават безплатно настаняване в хотели, както мигрантите.

Сунак заяви, че от началото на плана, през Ламанша (проливът между Франция и Великобритания) преминаванията са намалели с 20% спрямо миналата година и че планът работи. Той също така посочи споразумението, което е постигнато с Албания, като пример за успешни действия. Той заяви, че за шест месеца са били върнати 1800 албанци обратно в родината им, което според него довело до почти 90% намаление на броя на албанците, пристигнали с малки лодки.

Сунак призова парламента да одобри нов закон за нелегалната миграция, който ще позволи бързото задържане и депортиране на хората, пристигащи с малки лодки, обратно в родината им или в сигурни трети страни като Руанда. Сунак заявява, че ще направи всичко възможно, за да постигне своята политика по отношение на миграцията и да спре пристигането на мигранти с малки лодки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *