Синдикатите на наземните служители на испанските летища, планират да стачкуват от края на декември до началото на януари. Информацията е била потвърдена от испанската авиокомпания „Иберия“, която е част от Групата на международните авиолинии и цитирана от агенцията за новини.

Стачките по летищата предизвикват хаос и изнервени пътници

Два от основните синдиката в Испания – Общият синдикат на трудещите си (UGT) и Профсъюзната конфедерация на работническите комисии (CCOO), представляващи наземните служители на испанските летища, са обявили планове за стачка от края на декември до началото на януари. През последните дни на декември и първите дни на януари, обработващите багажа и други наземни служители на испанските пътнически летища, чийто оператор е държавната компания „Аена“, планират да протестират срещу неотдавна подписани нови трудови договори. Изглежда, че състоянието на работни условия и трудовите права на тези служители е спорен въпрос.

Представителите на „Иберия“ осъдиха стачката, наричайки я „безотговорна“ и „безсмислена“, като посочиха, че тя може сериозно да засегне правото на ваканция и събиране със семейства и приятели, особено по време на Коледните и новогодишни празници.

В предишния си опит за протест през декември, наземните служители бяха заплашили със стачки от 5 до 10 декември, но тези стачки бяха отменени в крайна сметка. Въпреки това, този път синдикатите не коментират информацията за предстоящата стачка.

Стъпките на държавната компания „Аена“ по наемането на нови поддоставчици за услугите, които преди това се извършваха от „Иберия“ на различни летища, създават напрежение и несъгласие сред синдикатите, въпреки обещанията на новите доставчици да запазят служителите и работните условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *