Нови мерки за безразсъдните шофьори на пътя се въвеждат в Австрия. При шофиране с над 60 км/час над позволеното в населено място, агресивният шофзор остава не само без книжка, но и без кола за две седмици. При повторно нарушение, колата се отнема завинаги.

Оставаш без книжка, ако караш бързо в Австрия

Поправка в закона за движение по пътищата на Австрия предвижда отнемане на автомобила на място. Властите са непреклонни – караш безрасъдно бързо, ще останеш не само без книжка, но и без автомобил.

„Има една малка групичка хора по нашите пътища и улици, които просто не искат да чуят, и на които наказанията не им действат, нито пък опреснителните курсове“, каза министърката на транспорта Гевеслер. Затова, твърди тя, на тези хора трябва да им бъде отнемано от ръцете „оръжието на престъплението“.

Тристепенен модел

Нарушители, които карат в населено място с повече от 60 км/ч над лимита и с повече от 70 км/ч в извън населено място, е предвидено да останат за две седмици без превозното си средство. През този период, тече проверка за други нарушения.

Повторно нарушение ще коства на нарушителя изземане на превозното средство и обявяването му на търг. 70 % от цената на продажбата ще отиват за специален фонд за пътна безопасност, останалите за местната администрация. При каране с още по-висока скорост в населено място, мярката влиза в сила още при първото нарушение.

До 450 случая на година

„При тези високи скорости, за които говорим тук, никой участник в пътното движение не е в състояние да контролира превозното средство“, уверява министърката, която е от Зелените. Случаите, при които биха влезли в сила тези мерски, според статистиката досега, са около 400-450 на година.

Предвидените мерки в Австрия очевидно взаимстват подобен модел от Швейцария. Там всяко нарушение с над 80 км/ч над допустимата максимална скорост, води до съд и може да коства отнемане на превозното средство на водача. Там нарушителите също са застрашени и от затвор.

При нелегални автомобилни гонки в Германия, се отнемат превозните средства на участниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *