Статистиката за жертвите и ранените от катастрофи по пътя в Германия за миналата 2021 година отчита рекордно ниско ниво. В България обаче картината е съвсем различна, разказва DW.

Федералната статистическа служба съобщава, че жертвите на пътнотранспортни произшествия за 2021 са най-ниски от 60 години насам. В страна с над 80 милиона население и най-натоварените пътища в Европа, загиналите през календарната 2021 са 2562. Тенденцията за тяхното намаляване продължава и те са с 157 по-малко от предходната година.

За същата година в България при население около 7 милиона, над 560 души стават жертва на войната по пътищата, която се води у нас. Тази информация е поместена на сайта на Съюза на български автомобилисти – СБА. Тази печална статистика разкрива, че в България по пътищата има над 3 пъти повече жертви от по тези в Германия на глава от население. За разлика от Германия, статистиката за България сочи, че смърните случаи се увеличават с всяка година.

„98 души повече спрямо предходната 2020 са намерили смъртта си на пътя, независимо дали са били причинители или потърпевши на инцидента“, съобщава СБА, позовавайки се на информация от Пътна полиция.

Тази черна статистика разкрива и броя на загиналите деца. За изминалата година той е два пъти по-висок от календарната 2020, а именно 48 деца са станали жертва на катастрофа.

Статистиката за ПТП в Германия ще изненада мнозина.

През последните две години броят на проишествията на пътя е около 230 000 годишно. За сравнение, през 2019 броят им е бил с 400 000 повече.

Статистиката разкрива, че в 9 от 10 автомобилни произшествия, щетите са само материални и няма убити или ранени. Изненадващо 2/3 от катастрофите с регистрирани ранени или убити се случват в населено място. По извънградските пътища, броят им е 25 процента, а по магистралите едва 6.

Статистиката разкрива, че 1 118 от загиналите в пътни инциденти са били в моторно превозно средство. Това са 43,6 процента от общо загиналите на пътя. В печалната статистика 529 са жертви на катастрофи с мотоциклет, мотопед или тротинетка. През 2021 загиналите на пътя колоездачи са 372, а пешеходците 343.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *