Всяка година в Германия се отсичат около 30 милиона дръвчета, които се украсяват за коледа. За това какво се случва с тях след коледните празници, разказва DW.

Щефан Люденбах ръководи фирма, която продава коледни дръвчевта от над 70 години. Всяка година продава около 4000 дръвчета. В последните години под знака на пандемията търсенето на дръвчета за коледа се е увеличило. Хората можеха да празнуват само в тесен кръг, което означава повече семейни тържества и съответно повече коледни дръвчета.

От отсечените 4000 дръвчета между 20 и 40 ще останат непродадени. Статистиката показва, че незакупени остават между 2 и 4 процента от отсечените елхи, смърчове и други иглолистни дървета. Те биват преработени и използвани за отопление. Повечето от тях се използват за повторно наторяване на почвата. Зеленината от тях се използва и като защита от измръзване на декоративни растения и храсти

Правени са опити за използването на иглолистните дръвчета за храна на животните в зоологическите градини. За съжаление животните не харесват много бодливите иглички и не са подходящи за храна. Все пак част от непродадените дръвчета биват използвани за игра на животните в зоопарковете.

Напоследък е много модерно и повторното засаждане на използваните дръвчета. Опита показва обаче, че много малка част от дръвчетата оцеляват след повторното засаждане. Не е препоръчително хората сами да си секат дръвчетата. На пазара има достатъчно отсечени дръвчета и не е необходимо да се секат допълнително.

Около 350-те хиляди дръвчета, които се събират в Берлин всяка година, осигуряват годишното отопление и електричеството на 500 домакинства. Използваните коледни елхи намират приложение и в строителството. В Мюнхен, например, част от дръвчетата се пресоват и превръщат в плочи от дървесни частици. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *