През миналата година в Испания са откраднати повече от 37 хиляди автомобила. В Германия статистиката за същия период е по-различна. Рекордно малък брой автомобили са били откраднати в Германия през 2021 – под 10 хиляди. За сравнение през 90-те години на миналия век, кражбите са били над 100 хиляди годишно.

Кражбите на автомобили в Германия никога не са били толкова малко, колкото през миналата година. Откакто се води такава статистика, за пръв път броят на откраднатите леки коли е паднал под 10 000 за една година. Според данните на Съюза за германските застрахователи, през 2021 са регистрирани общо 9805 откраднати застраховани коли. През 2020 година делът на изчезналите автомобили е бил с 8% по-висок от този през миналата година.

През 1990-те години застрахователните компании са регистрирали по 100 000 откраднати коли на година. Подобрените устройства против кражби, граничният контрол в Източна Европа, както и наказателното преследване е подействало благоприятно за намаляване на броя на кражбите.

В Берлин са 22% от кражбите

В столицата са изчезнали 2200 коли със застраховка „Авто каско“ през миналата година , което процентно са 22% от всички кражби на автомобили в Германия. В следствие на това, щетите възлизат на над 47 милиона евро. Средно по 21 600 евро обезщетение за откраднат автомобил изплащат застрахователите.

Лесният достъп до магистрални връзки с източна Европа са причина за преобладаващите кражби в Берлин. Много от откраднатите автомобили след това се продават цели или на части. Според полицията, крадци от източна европа правят от това печеливш бизнес.

От 1000 застраховани коли с „Каско“, в Берлин се крадат средно по 2,2, в Хамбург – по 1,1. Средната стойност за Германия е 0,2 кражби на 1000 застраховани коли. Бавария и Баден-Вютенберг са на последно място по кражби. Там регистрираните кражби са едва по 0,1 на 1000 коли.

Кои са най-предпочитаните автомобили?

SUV или есюви са най-предпочитаните коли за крадене. 90% от откраднатите атомобили са от този клас, особено модели на „Ленд Роувър“.

Кражбите на автомобили с висока проходимост се определя от предполагаемото тъсене на такива в съседни страни.

В Германия, за разлика от Испания, където се крадат предимно по-стари автомобили, тенденцията е към нови такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *