Най-високото ниво на имигрирали в Германия след Обединението отчита статистиката за 2022 година. Най-голяма част от тях са бежанци от войните в Украйна и Афганистан. Общият брой на новопристигнали с чуждо гражданство в Германия е над милион за първите 6 месеца на годината.

Според Федералната статистическа служба точният брой е 1 046 000 и това е „най-високата нетна имиграция, регистрирана в рамките на едно полугодие след обединението на Германия“. Под нетна имиграция се разбира броя на имигрантите минус броя на емигрантите.

Голяма част от имигрантите са украйнци. В Германия са потърсили убежище от войната с Русия общо 780 000 души за 2022 година.

През първата половина на 2022 г. повече от един милион души с чуждо гражданство са пристигнали в Германия. С общ брой 1 046 000 души това е „най-високата нетна имиграция, регистрирана в рамките на едно полугодие след обединението на Германия“, съобщи Федералната статистическа служба. Броят на афганистанците мигрирали в Германия след завземането на властта от талибаните миналото лято, се е увеличил четири пъти. През първата половина на изминалата 2021 година те са били 7000, а за 2022 са вече 28000. Освен бягащи от войни и насилие в Сирия, Ирак, Афганистан и Украйна има и постоянен поток от Полша, Румъния и България.

Статистиката на Федералната служба в Германия отчита, че към края на юни в страната живеят 2,9 милиона повече отколкото в края на 2014. Броят на притежаващи немско гражданство е намалял за този период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *