Нови условия за получаване на немско гражданство се обсъждат в Германия. Получаване на германски паспорт след пет години престой, право да запазиш чуждо гражданство и родените в Германия деца с автоматично немско гражданство са част от новите правила, предвиждани от германският министър на вътрешните работи Нанси Фрейзър.

Досега се изискваха осем години законно пребиваване в страната за да кандидатсваш за немски паспорт. От бъдещите граждани на Германия се изискваше и отказ от предишно гражданство.

Доста по-улеснено ще е и получането на гражданство за лица над 67 години . Предвижда се отпадане на изискването за езикови познания, а е достатъчно желаещите гражданство да могат да общуват устно. Задължителния досега тест за познаване на Германия ще отпадне за хората над 67 години.

Тези промени са в начална фаза и срещат доста критики от опозиционната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага. Политици от опозицията смятат, че тези промени ще обезценят немското гражданство и живеещите чужденци в Германия ще загубят стимул за интеграция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *