Немското издание „Дие Велт“ разкрива редица проблеми на българската граница с Турция и предупреждава, че приемането ни в шенгенското споразумение крие редица опасности.

Авторът на статията е външнополитически редактор във вестника и описва проблеми с качеството на граничните съоръжени с южната ни съседка Турция. Тази граница е външна за Евросьюза и съществуват редица опасности за внос на опасни стоки, хора и продукти.

Статията припомня препоръката на германският канцлер Олаф Шол за бързото ни приемане в Шенген, но смята че това все още е прибързано.

На граничния пункт „Капитан Андреево“ цари корупция, което е риск за цяла Европа. В статията е цитиран бившият министър-председател Кирил Петков: „Още в началото на нашия мандат забелязахме, че корупцията води до проблеми и по границата. Шокиран бях, когато за пръв път като премиер посетих границата. Отровени плодове и зеленчуци са достигали до цяла Европа, навярно и до чиниите на нашите собствени деца“. Този пункт е известен с трафик на хора и нарктици, нелегален внос на суровини и опасни стоки от страните от Близкия изток и Азия. Този трафик носи огромни печалби на мафиоти и политически партии.

Освен проблемите на митниците, в статията се разказа за миграционен натиск от страна на Турция, нелегална емиграция, довела до смъртта на двама полицаи и редица нередности в изграждането на граничните съоръжения на тази външна за ЕС граница.

Освен проблемите на турската граница, огромен проблем са зависимостите от Русия. Експремиера на България дава за пример черноморското пристанище „Росенец“. То е отдадено на концесия и се управлява от фирма на политик, пряко свързан с Москва. През пристанището влизат безконтролно кораби със суров петрол, който се преработва в петролна рафинерия нa „Лукойл“.

Кирил Петков казва още, че все пак по време на управлението на неговата партия, се е работило по тези проблеми. Той се надява Европейския сьюз да помага в борбата с корупцията и мафията и че ако отново дойде на власт, всеки камион и кораб, влизащ в България, ще бъде контролиран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *