Хиляди българки работят като чистачки в Германия. Наталия живее от няколко години в Германия и разказва за живота си като чистачка в федералната република. Тя чисти най-вече стълбища и от време на време частни домове, но споделя, че много сънароднички почистват офиси, киносалони, училища, хотели, молове, а заплащането за всеки обект е различно.

Хиляди българки работят като чистачки в Германия

Работата е неблагодарна и нископлатена, но е един добър старт за новодошли в Германия, които не знаят език, споделя Наталия. Хубавото е, че нямаш шеф да те следи постоянно и си със сравнително гъвкаво работно време. Аз чистя най-много стълбища и от време на време почиствам частни домове. За стълбищата съм на договор, а жилищата са на черно. Много от чистачките работят с т. нар. гевербе, но данъците там са много и, според мен, не си заслужава. С гевербе бих работила само за себе си, ако имам собствени обекти, разкрива българката. Имам много приятелки, които работят така, но малка част от тях успяват да печелят добре, понеже има доста разходи за счетоводител и осигуровки.

Необходимите препарати за почистване се осигуряват от фирмата

Един от най-големите минуси на тази работа, са големите разстояния до обектите за чистене . Често се пътува много дълго , разходите за транспорт са големи и е хубаво обектите да са ти наблизо, споделя Наталия. Ако имаш кола, излиза доста по-скъпо, а с транспорта е сравнително по-евтино, но отнема доста повече време и е изморително. Работата като чистачка не е никак лека, изисква много физически труд и прецизност. Случвало ми се е, след като почистя даден обект, някой да се обади на шефа и да му каже, че не съм ходила в този ден или, че нещо не е почистено както трябва. В такива моменти просто побеснявам, тъй като перфектно никога не може да бъде, минават хора постоянно, има доста кучета и малки деца, които цапат доста, разказа сънародничката.

Доста българки работят като чистачки в хотели, кина и училища в Германия

Заплащането не е никак добро за работата, която се върши. Горе-долу излиза между 12-15 (нето) евро на час, като разходите за транспорт и часовете на пътуване не се поемат. През празничните дни не се работи, но на предишния или следващия ден трябва да изчистя, което е също кофти, понеже се натрупват повече обекти и реално излиза, че на мен не ми е почивен ден, защото си го изработвам допълнително. Работата като чистач има доста минуси, но е един добър старт да се понаучи езика и да се изкарват някакви пари. Работя от 4 години като чистачка и вече мисля да се ориентирам към друга професия, в която мога да се развивам и израствам, заключва българката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *