Място, където пребивават българи и румънци – с това се слави кварталът на Дуисбург, Марксло. Ниска хигиена, престъпност и неспазване на реда – така се описва положението в тази част на града, разказва DW.

Отец Оливер, един от именитите хора в квартала, ръководи католическата мисия там, където преобладаващото население е мюсюлманско. Без значение от религията, вратата на отеца е отворена за всички, които се нуждаят от нещо, дори и престой през студените дни на годината.

Петерсхоф се нарича мястото, което оказва помощ на бедните имигранти от Румъния и България. Плакат в Петерсхоф гласи: „Любовта към ближния не подлежи на обсъждане“. Според отец Оливер, тук хората са сплотени, въпреки разликите в произхода и религията. Тези хора както се и карат, така могат да седна да пият заедно от любимото си питие, било то бира или айран.

Кварталът също е известен с многобройните сватбени тоалети, предлагани в магазините на главната улица. Магазините се посещават дори и от Холандия. Провокирани от негативното мнение за хората там, много от жителите не желаят да разговарят с журналисти. Служителка от турски произход в един от магазините обаче казва, че в Марксло хората са сплотени и си помагат. 

Представители на около 90 различни култури, близо 22 000 души пребивават днес в квартал Марксло. Какво е общото и какво е различното между тях? Смесените групи от чужденци, от които преобладавт турски гастарбайтери, преселили се в Германия преди години, доста често създава проблеми.

След влизането на България и Румъния в свободната зона на пребиваване, много жители на тези стани са се преселитили да живевят тук. Новопристигналите и „местните“ често изпадат в конфликти. Така цели райони от този квартал стават нежелани и нетърсени за живеене.

Отношението към полицията от страна на голяма част от хората е противоречиво. Често полицаите там са изправени пред разгневени тълпи от хора. Хората с бизнес там си пожелават засилен полицейски контрол, с който да се намали престъпността.

Бедността обединява голяма част от хората там, твърдят запознати. Тя е белег на този квартал, заклеймен от медиите като проблемен, понякога доста преувеличено.

Отец Оливер съюо е на това мнение. Например, на общата трапеза, организирана за бедните, ги обединява. Но бедността също разделя.

Животът в Дуисбург-Марксло не е никак лесен. Може би заради бедността и социалните проблеми, които в много случаи обединяват хората, солидарността е често срещана, в сравнение с други квартали. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *