Много хора по света свързват Германия с вурст и бира. Социологическо проучване показа, че дюнерът вече е предпочитан пред вурста, когато става дума за бързо хранене в Германия.

Дюнера е любима бърза хранана много германци

Според проучване на немци на възраст над 18 години, за предпочитана храна за бързо хранене 45 процента посочват дюнер за хапване на крак. Къривурстът е предпочитан от 37% от участниците в проучването. Едва 15 на сто предпочитат нещо друго за бързо хранене.

Дюнерът изпреварва къривурста, най-вече защото много от младите го предпочитат. По-възрастните германци предпочитат вурста, но 57 на сто от запитаните на възраст между 18 и 24 години залагат на дюнера.

Изобретяването на дюнера в германски стил в Берлин преди близо 50 години се приписва на двама души – Кадир Нурман, починал през 2013 г., и Мехмет Айгун. И двамата са гастербайтери – вълната от работници от Южна и Източна Европа, които дават импулс на поствоенната икономика на Западна Германия. Те проправят пътя на трудова сила, която днес наброява 200 000 души.

В бизнеса с дюнери в момента работят около 200 000 души, а годишният оборот днес възлиза на около 4 млрд. евро в Германия. В Германия има около 40 000 дюнерджийници, а Берлин е лидер с 4000. Това е повече отколкото в най-населения град в Турция – Истанбул, сочат данни на организацията Visit Berlin. Германската столица е следвана от Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Щутгарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *