Испания се подготвя да предложи програма за подпомагане на младежите, да напуснат дома на родителите си и да наемат свои собствени имоти. Планът включва предоставянето на изоставени или попаднали под възбрана имоти от банката „Сареб“ на достъпни цени под наем. Тази инициатива е реакция на нарастващите цени на наемите, които са сериозен проблем в Испания.

Голям брой от испанските младежи не живеят в собствено жилище

Според данните на изследователската организация „Обсерваторията за еманципация“, само 16% от младите хора в Испания живеят самостоятелно, в сравнение с 32% в цяла Европа. В отговор на тази ситуация, испанското правителство планира да преобразува 50 000 имота от „Сареб“ в жилища под наем на поносими цени.

Също така, в парламента се обсъжда проектозакон, който цели да наложи ограничение на ръстта на наемите в райони, където цените са значително нараснали през последните месеци. Министърът на икономиката Надя Калвиньо заяви, че правителството се стреми да увеличи броя на общинските жилища в страната, като в момента те са само 3% от общия жилищен пазар в Испания, в сравнение с около 9% в Европейския съюз.

Въпреки предприетите мерки, има критики, че предложените решения не са достатъчни. Някои твърдят, че предлагането на имоти, които са били попаднали под възбрана или се намират в непопулярни райони, не решава основния проблем с липсата на жилища. Отчита се, че само около 9 000 от общо обявените 50 000 жилища са налични за наем, а останалите все още трябва да бъдат построени.

Проблемът с високите наеми е особено изразен на Балеарските и Канарските острови, както и в районите по средиземноморския бряг на Испания, където наемните имоти за туристи са доминиращи на пазара. В град Малага, например, наемите са се повишили с 20,4% през първото тримесечие на годината, а наличността на наемни жилища е намаляла с 27%, според данни от уебсайта Idealista.com.

Въпреки че правителството твърди, че ще предостави 50 000 жилища под наем, реално наличните и готови за заселване са само около 9 000. Освен това се планират и други инициативи за разширяване на броя на достъпните жилища в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *