Намиращият се край Барселона, град Вакарисес, привлича много хора да сбъднат мечтата си за лятна къща с градина и плувен басейн. Голямата суша обаче налага нови по-строги мерки за пестене на вода и забрана за пълненето на личните басейни, предава БТА.

Сушата принуди испанснските власти да наложат ограничения в използването на частни басейни

В следващите дни ще влезе в сила нов закон, които забранява на жителите на североизточната област Каталуния, да пълнят басейните си. Законът е за личните басейни и не важи за обществените и тези на хотелите.

Викарисес е градче с над 10 кварталчета и от години се бори с недостига на вода. През миналата година е бил наложен дори 16 часов режим на водата в града. Там има около 7 хиляди жители и е известен с многобройните си басейни. Има над 1500 басейна, което прави средно по един на всеки седем жители. В Испания се пада средно по един басейн на всеки 37 души

Каталуня е районът, засегнат най-тежко от сушата. Някои от резервоарите са едва 7% пълни и мярката за ограничение на басейните се смята за „необходима мярка“. Април през тази година е най-топлият и сух месец от 1961 година, от когато съществува и тази статистика .

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *