Световната инфлация и поскъпването на живота не подмина и Великобритания. За радост на поданниците на кралицата заплатите все пак растат с най-бързите темпове за последните двадесет години. Статистиката отчита леко покачване на броя безработни великобританци, информира БНР.

За времето от януари до септември тази година, средното увеличение на заплатите е 5,7 процента и е най-високото от 2000 година насам. Статистиката отчита обаче и сериозно повишение на цените, което е с най-високи темпове за последните четири десетилетия. Приравнено към повишената инфлация се отчита намаление на заплатите с 2,7 процента

Много от живеещите на острова вче изпитват трудности с плащането на сметките за енергия и хранителни продукти. Отчита се и ръст на безработицата за последното тримесечие до 3,6 процента. Английската централна банка предвижда тежка рецесия до 2025 година и се очаква броя на безработните да се удвои.

Управляващите се опитват да извадят страната от кризата. Финансовият министър Джеръми Хънт разкри планове за нормализиране на икономиката. Тези планове включват значителни съкращения на бюджетни разходи и увеличение на някои данъци.

Според вестник „Таймс“ се очаква премиерът Сунак да обяви солидно увеличение на националната заплата и да се обявят нови мерки за финансово подпомагане на най-бедните домакинства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *