Ниският курс на турската лира доведе до по-ниски цени в югоизточната ни съседка.

Поради по-ниските цени на лекарствата в Турция, зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства в страната. Капки за нос, струващи 20 лева у нас, могат да се закупят за 6 лева в Турция, съобщи Нова телевизия.

„Само за последните 3 месеца на „Капитан Андреево” са засечени 18 опита за нелегално пренасяне на различни видове лекарства. По-голяма част са анаболни стероиди и хранителни добавки”, обясни Диана Маркова, от агенция „Митници”.

У нас се внасят нелегално още лекарства за настинка, кръвно налягане и други медикаменти.

„Задържат се и лекарства с вещества, използвани за производство на синтетични наркотици, които съдържат психотропни и упойващи вещества. Третият тип са лекарства за лечение на различни видове заболявания”, обясни за телевизията Маркова.

Преди седмица в автобус, преминаващ границата през ГПП „Капитан Андреево”, са открити пет кашона с различни медикаменти и лекарства. Това е много повече от разрешения превоз за лична употреба. Дори лекарствата да са за лична употреба, се изисква рецепта от лекар.

„В последния случай бяха хванати лекарства за опорно-двигателния апарат, за хипертония и злокачествени заболявания. Бяха на стойност 158 000 лева”, завърши интервюто Диана Маркова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *