Въпреки, че са работили повече от 40 години, милиони жени в Германия получават твърде ниска пенсия. Много от тях са с пенсии от порядъка на 1000 евро и са на ръба на бедността. На какво се дължи това, разбираме от проучване на Deutsche Welle.

Много немски жени живеят с минимални пенсии

Около 30 процента от пенсионерки в Германия получават пенсии под 1000 евро. Дори след повече от 40 години трудов стаж. В това положение са около 2,7 милиона немски пенсионерки, се разбира от отговор на немското министерство на труда по повод запитване на Лявата партия в бундестага.

Според немската пенсионна система, за да имаш пенсия от 1 000 евро, трябва да работиш в продължение на 40 години и да изкарваш над 2 844 евро месечно. За една пенсия от 1 200 необходимия среден месечен доход да е 3 413 евро в продължание на 40 години. Много жени работят на непълен работен ден и съответно са с по-ниски пенсии от мъжете. В Германия около 30 процента от жените работят на пълен работен ден, а при жените с пенсия до 1 000 евро този процент е вече 50. При непълен работен ден, дори след 45 годишен стаж, малко жени успяват да получат добра за немските стандарти пенсия.

Като имаме предвид инфлацията и вече реалната бедност на старини, от която страдат много жени, това положение е „катастрофално“, заяви председателят на парламентарната фракция на Лявата партия в Бундестага Дитмар Барч, вносител на запитването към министерството.

„След като са се блъскали 40 години, повече от половината пенсионерки не могат да очакват пенсия по-висока от 1200 евро на месец,“ каза Барч пред „Редакционна мрежа Германия“. „Милиони жени са заплашени от свличане към бедност на старини,“ предупреди левият политик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *