Разрешение за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий получи от Община Малага асоциация „Малага – България 2010“, която е основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град. Планиран е първият такъв паметник в Испания, като прогнозната стойност на начинанието се очаква да бъде около 6000 евро. Средствата за изграждането на монумента се набират от дарения до края на 2023 година.

Паметник на светите братя Кирил и Методий ще бъде открит в Малага, Испания

Паметникът представлява бронзов барелеф върху каменен фундамент и е планиран да бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския център за културни дейности „Рафаел Гонзалес Луна“. В този район всяка събота българското неделно училище провежда обучение на български деца от подготвителна група до 12-и клас.

Инициативата на неделното училище има за цел да предаде послание за това, че произходът на българския език не разделя, а обединява Европа. Върху паметника ще бъде увековечено словото на Кирил на български и испански език: “Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“ Така се подчертава важността на братята Кирил и Методий като символи на единството и обединението на езиците и културите в Европа. Планирано е откриването на паметника да се състои в периода на предстоящото издание на културния фестивал „Български дни в Малага“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *