Испанското правителствао предприема редица мерки за компенсиране на инфлацията. На дневен ред са премахване на ДДС за основни хранителни продукти, увеличение с 8,5 процента на пенсиите и намаляване на цените на обществения транспорт, информира DW.

Целта на взетите мерки е поевтиняване на хранителните стоки и наеми, достъпни за всеки жител на Испания. В момента данъкът върху основните храни е едва 4 процента, но от началото на годината и те ще отпаднат. Нулевата ставка ще важи първоначално за 6 месеца и важи за най-важните хранителни продукти.

В Испания обикновено цените на наеми на жилища са свързани с инфлацията и се актуализират автоматично. Само за последната година това е довело до повишаване на наемите с около 10 процента. Тази клауза също отпада за половин година и така ще намалеят цените на наемите.

От началото на годината испанските пенсионери се радват на по-високи пенсии. Увеличението с 8,5% донякъде ще компенсира възрастните хора заради високата инфлация.

Продължават и мерките за понижаване на цените за обществения транспорт. Държавата поема 30%, ако местната провинция покрие другите 20 процента от цената на месечната абонаментна карта. Така испанците плащат половината от цената на картата.

За съжаление на шофьорите отпада отсъпката от 20 цента на литър гориво, но пък горивата са вече с нови по-ниски цени. Правителството продължава с помощите за транспортни фирми, земеделци и фермери. За тези мерки са предвидени над 10 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *