Жените в Испания вече могат да ползват платени болнични в случай на менструални болки. С новия закон Испания е първата европейска държава с подобна стъпка.

Приемането на този закон стана с подкрепана на 185 гласа в парламента. 154 от народните избранници в Испания са гласували против, но все пак законът е приет, заявиха от испанското правителство. Така тази тема, доскоро смятана за табу, е вече официално в испанското законодателство.

Испания става първата държава в европа с такъв закон. В света много малко държави предлагат отпуск за ментруация. Япония, Индонезия и Замбия са сред страните с подобни закони,

Плащането на болничните ща бъдат поети от държавната система за социална сигурност, а не от работодателя. Жена, страдаща от болки в цикъла си, може да ползва болнични колкото е необходимо. За плащането на болничния е нобходимо неработоспособността да бъде потвърдена от лекар. В закона не е уточнена колко максимално да е продължителността на отпуската. Според редица изследвания, около една трета от жените в Испания страдат от болки по време на цикъла си.

Против въвеждането на този закона са редица политици и профсъюзи. Според тях този закон вреди на жените на работното място и ще има „негативни последици на пазара на труда“ за тях. Те смятат, че работодателите ще имат по-малък интерес да наемат жени.

„Ментруалният отпуск“ е само част от новите здравни закони. Новото законодателство осигурява по-голям достъп до държавните болници за аборт. В момента по-малко от 15 процента от абортите се извършват в подобни институции. Също така вече на непълнолетни от 16 години няма да се изисква родителско разрешение за извършване на аборт. Така се отменя това изискване, въведено от консервативнотоправителство през 2015.

Испания е лидер сред европейските държави по защита на правата на жените. Там абортът е декриминализиран още през 1985 година, а от 2010 закон разрешава на жените да избират аборт през първите 14 седмици от забременяването.

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *