Минималното месечно заплащане в Испания беше повишено с 8 процента и вече е 1080 евро. В Европейският съюз най-високото минимално месечно възнаграждение е в Люксембург с 2387 евро, а България е последна с 399 евро.

Статистиката за евросъюза показва, че след Люксембург следват Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия, Франция, Испания, Словения, Кипър и Португалия. При водещите пет държави минималното месечно заплащане е над 1900 евро. В дъното на класацията са Унгария с 579 евро минимална месечна заплата и нашата България с едва 399 евро.

Всички страни на Европейският съюз повишиха минималните месечни възнаграждения след икономическите трусове през последната година. Изключение прави Гърция, но правителството там обмисля от 8 до 10 процента повишение през идващите месеци. Латвия е с най-голямо увеличение на минималната заплата с 24 на сто. Следва Румъния с 17 процентно увеличение и там минималната заплата вече е 606 евро. Преди 10 години в северната ни съседка минималната заплата е била най-ниската с 158 евро. Въпреки последното си място, България за последните 10 години е повишила минималното месечно възнаграждение от 159 до 399 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *