Жители на турския курорт Чешме в окръг Измир участваха в протест под надслов „Плажовете са на народа“, информира БТА. Техният протест е подобен на протестите срещу незаконното завземане на свободни зони на плажа в Гърция, които са известни като „Движението на плажната кърпа“. 

Потестиращите в Чешме са срещу плановете плажът Гюджюджек да бъде даден на концесия на частна фирма и да бъде превърнат в зона с чадъри и шезлонги и голям бар, съобщава опозиционният в. „Джумхуриет“.

След Гърция и в Турция протести за свободен достъп на плажовете

В протеста, организиран през уикенда, участваха стотици граждани, сред които и много деца. Демонстрантите издигнаха плакати с лозунги „Плажовете са на народа“, „Не пипайте“, „Плажът на народа не може да стане платен“. Подобни протести на Гръцкото „Движение на плажната кърпа“ вече дава положителни резултати и това дава надежди и на турските граждани за успех на техните искания.

„Движението на плажната кърпа“ тръгна от остров Парос в Южна Гърция като протест срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи, които не спазват законовите разпоредби за поставяне на чадъри и шезлонги по плажовете. Информация за протеста в Турция беше разпространена и в гръцки медии.

Освен срещу застрояването на плажа Гюджюджек, демонстрантите в курорта Чешме подкрепят и хората, протестиращи срещу изсичането на гората Акбелен и плановете за разширяване на въглищна мина. 

В края на юли местни жители и екоактивисти, включително членове на синдикати и политици от опозицията, започнаха протестни действия край гората Акбелен в окръг Мугла. Хората не искат да бъдат изсичани дърветата в района и са против планираното разширяване на въглищна мина. В някои дни от протестите се стигна до сблъсъци между силите на реда и демонстрантите. Кметът на град Измир, Тунч Сойер от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, се присъедини към демонстрантите в района на Акбелен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *