Световният автомобилен пазар се промени драстично през последните години, белязани от ковид пандемията. Това важи до голяма степен и за Германия. За това какво точно се промени във федералната република разказва DW.

Основната причина за промяна на автомобилния пазар са недостигът на автомобилни компоненти. Постоянно разтящите цени на автомобилите също играе важна роля в структурата на германския автомобилен пазар.

Тези причини доведоха до най-слабите продажби на нови автомобили в Германия досега. През изминалата 2021 година са регистрирани рекордно малко нови коли – 2,62 милиона. В Германия през миналата година са произведени едва около 3 милиона автомобила. Това е с 10% по-малко от 2020 и е най-ниската стойност от обединението на Германия. Намаляването на произведените коли води и до нисък автомобилен износ.

В световната автоиндустрия има сериозен недостиг на компоненти, необходими за производството. Липсват най-вече микрочипове. Вносът на тези чипове в Германия се бави с месеци. Най-добре с този проблем се справя BMW. Баварският концерн дори отчита повишение на продадените в световен мащаб автомобили в премиум класата. Така той изпревари своите преки конкуренти от Мерцедес и Ауди.

И докато продажбите намаляват, немските автоконцерни отчитат добри до отлични финансови печалби през 2021. Всеки е досеща защо – повишените световни цени на автомобили. Търсенето превишава предлагането и това позволи на производителите не само да премахнат доста от остъпките за клиенти, а дори и да повишат цените.

Това очаквано доведе и до ръст на търсенето на употребявани автомобили. Така световният пазара на автомобили втора употреба също вече изглежда различно. В Германия най-търсени употребявани коли са лизинговите автомобили. Тези 2-3 годишни коли са предпочитани за покупка или втори лизинг от фирми, които досега са поръчвали основно нови коли. В Германия фирмените коли са два пъти повече от тези регистрирани на физически лица.

Тенденциите в избор на двигател на автомобила също се промени в последните години. Все повече се търсят хибридни и електро двигатели. Двигателите с вътрешно горене и най-вече дизеловите мотори, губят сериозно позиции на пазара на автомобили в Германия. През 2021 г. едва 20% от продадените автомобили са дизелови. Това е сериозен спад в сравнение с близките години, когато всеки втори автомобил се задвижваше с дизелово гориво. Подобна е картината и при бензиновите двигатели. През 2020 техният дял е близо 47%, а през миналата пада на 37%. Тези спадове са за сметка на повишеното търсене на хибридни или изцяло електрически двигатели. Немският пазар на коли с газово задвижване си остава традиционно малък.

През 2021 в Германия най-търсени за купуване автомобили са неправилно наричаните в България джипове SUV или такива от мини клас. Класическата средна класа е по-малко търсена в сравнение с предишните години. Продадените SUV са ололо 25% от всички автомобили, независимо от тяхното задвижване.

Все още водещ по брой продавани коли си остава Фолксваген VW. 18 процента от продадените в Германия автомобили са от концерна от Волфсбург. Големите губещи за миналата година са Форд с близо 33% спад в продажбите и Мерцедес, която продава с 20% по-малко коли във федералната република. Най-голям ръст на продажби бележат марката от мини клас Смарт с два пъти повече продадени автомобили и Опел с 11% ръст на продажби.

Американската компания за електоавтомобили Тесла има цели 138% увеличение на продажбите. Предпочитани от германците вносни автомобили си остават Шкода и Сеат, които са под шапката на Фолксваген. Корейската марка Хюндай и френските Рено са също много търсени и предпочитани от немските шофьори.

И за десерт ще отбележим предпочитаните цветове на 2021. Най-често избираният цвят е сив металик с 30%. Традиционно доста купувани са белите и черни автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *