Имигранти, които притежават квалификация в дадена професия, вече ще получават много по-лесно законово право на пребиваване в Германия, предаде БТА.

Над 60 процента от работещите в сферата на почистването са имигранти или потомци на такива

Досега всеки имигрант от страни извън ЕС трябваше да премине през предварителна процедура за одобрение преди да започне работа във Федералната република. От март 2024 тази процедура отпада за квалифицирани работници и служители, които притежават диплома за придобита професионална квалификация и опит в упражняването на съответната професия, заяви германският министър по въпросите на образованието и научните изследвания Бетина Щарк-Ватцингер

Според данни на федералната статистическа служа „Дестатис“ (Destatis) много сектори от икономиката на Германия са зависими от работници, които са имигранти или потомци на такива. Около 25 процента от работещите в Германия са с имигрантско потекло. В това число са включени всички родени в други страни и имигрирали в Германия след 1950 година и тяхните преки потомци.

Според статистиката, най-зависимият сектор от имигрантите, е почистването. Над 60 процента от служителите на фирми, предлагащи професионално почистване са с корени извън Германия. Гастрономията също е много зависима от работниците с подобен произход, които са 46 на сто. Статистиката на секторите с висок дял на служители имигранти се допълва от „Транспорт, логистика и складиране“ с 38 на сто и „Строителство“ с 36 процента. В тези сектори работят и хиляди българи, но за тях не се изискват допълнителни разрешения за работа в Германия.

Автор: Иван Василев

мар. 2, 2024 | 15:19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *