Подготовката за предстоящите избори е в разгара си. Датата за изборите наближава, както за българите в България, така и за тези извън страната. В чужбина ще има възможност да се упражни вот в 755 секции, в 290 от които ще се приложи гласуване с машини.

„Извършена е необходимата подготовка, така че изборите да се проведат законосъобразно и в спокоен ред и атмосфера. В съботния ден приехме изборните книжа, след час приемаме и бюлетините. Материалите в следващите дни трябва да стигнат до всички 755 секции. С най-много секции са: Турция – 166, Обединеното кралство – 126, Германия – 77, Испания – 65, САЩ – 55“, съобщи в „България сутрин“ заместник-председателят на работна група „Избори“ към Министерството на външните работи, Калин Анастасов.

„На последните избори видяхме засилен интерес за гласуване от нашата общност в Чехия. Чешката държава не даде съгласие за тези избори. Поради тази причина посланикът ни в Прага се обърна с молба към ЦИК и в посолството ни там ще бъде открита трета допълнителна секция за българските граждани“, каза още Анастасов пред Bulgaria ON AIR.

„Разумният срок, в който можем да подготвим и изпратим машините, е около 10 дни преди изборите да стартират. Очакваме ЦИК най-късно в началото на следващата седмица да ни предостави машините. Надяваме се успешно да завърши кампанията по изпращането на машините. Поехме отговорността върху себе си по отношение транспортирането на машините“, заяви Анастасов.

Според него, избирателните списъци вече са готови, в тях са включени 49 568 български граждани. Българите могат да гласуват и без заявление, като в деня на изборите попълнят декларация за гласуване на място. Българите, намиращи се по време на изборите в България, имат възможност да упражнят своя вот и там.

Гласуване с изтекли документи вече няма да е възможно, след като Закона за извънредно положение отпадна.

До момента подалите заявление за гласуване в чужбина са над 16 хиляди, в Турция са регистрирани повече от 10 хиляди. В 48 държави ще се провежда вотът, след получено разрешение. В Чехия властите са разрешили секции само в посолството в Прага. Секретарят на МБнР ще се постарае да създаде три секции, за да се избегнат досадните опашки и чакането. Той призова българските граждани да подават максимален брой заявления, за да се облекчи и ускори процесът на гласуване.

Секция за гласуване в Украйна засега не е предвидена. Генералното консулство в Одеса засега няма разрешение да бъде отворено, все пак служебното правителсто е задействало процедура по откриване на работата на дипломатическата ни мисия в Киев. На този етап няма разрешение за отваряне на генералното ни консулство в Одеса, но служебното правителство е започнало процедура по откриване работата на дипломатическата ни мисия в Киев.

Като българи, дори и живеещи в чужбина, е наш дълг и право да упражним своя глас!

Автор: Иван Василев

сеп. 12, 2022 | 11:28