Българското неделно училище „Аз Буки Веди“ организира коледно-новогодишно тържество в Кьолн. Превърналото се в традиция събитие ще се проведе на 16 декември в залата на Интернационалния център „Каритас” в кв. „Зюлц”, Цюлпихерщрасе 273.

Добре дошли са всички майки, татковци, баби, дядовци и настоятели на голямото българско семейство “Аз Буки Веди” в гр. Кьолн. Тържеството ще започне в 10 часа и поради големия брой участници, е разделено на три смени през целия ден.

От 10:00 до 12:00 часа тържеството ще започне с групите на Детски кът „Дъга“, предучилищен клас, първите класове „Щурчета“ и „Рачета, втори клас „Октоподчета“ и детски танцови групи с Моника.

От 12:15 до 14:15 часа ще участват предучилищни групи „Педя човек“, първи езиков клас „Бухалчета“, четвърти езиков клас „Бърборино“. Ще се включат и децата от втори и трети езиков клас, шести и седми клас и танцов състав „Луди-млади“.

Последната част е от 14.45 до 16.45 часа с танците на „Луди-млади“, трети клас, четвърти клас, пети клас, осми клас, девети и десети клас. Участие ще вземе и хор на Института по славистика с доц. д-р И. Чекова.

Програмата на тържеството ще е изключително разнообразна и включва каручка и предящи баби, ряпа, ръкавичка, дванадесет месеца, омесена питка, джуджета, Дядо Коледа в Европейския съюз, стопани и коледари, сурвакари, а и животни горски „скрити от зли думи хорски“. Както всяко българско празненство, ще има и народни танци с ансамбъла „Луди млади“ и малките танцьори „Игриви слънца“ от българското неделно училище в Кьолн. Ще има и музикален поздрав от курса по български език с ръководител доц. д-р Чекова към факултета по славянски филологии, Кьолнски университет.

По стар български обичай накрая на всяка смяна ще има Коледна почерпка: мъфин, парченце баница, питка, плодове или тиквеник. Родителите биват поканени да допринесат с нещо малко солено или сладко към тази празнична трапеза накрая. Почерпката трябва да може да се вземе в салфетка в ръката. Добре дошли са и напитки като вода и сок за бюфета.

Организаторите канят всички българи в Кьолн да споделят любовта и добротата на Коледа с българската общност „Аз Буки Веди“ в Кьолн и поздравят децата за тяхната подготовка през годината!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *