Болногледачите и санитарите в Германия имаха доста повече работа през последните няколко години, минали под знака на ковид пандемията. Заплащането на техният труд през 2022 година се подобри съвсем леко, информира DW.

С едва 2,7 процената се е повишила часовата ставка на здравните работници в болниците. Те вече получават средно до 20,37 евро на час по тарифните си договори. Минималната заплата в бранша се определя именно от това средно заплащане.

Помощният персонал в болниците в момента получава средно 17,03 евро на час. При най-ниско квалифицираните здравни работници заплащането се е повишило с 2,3 процента от миналата 2021 година. Санитари и болногледачи преминали едногодишно професионално обучение получават вече средно 19,05 евро на час, което е 1,98 на сто увеличение.По-квалифицираните служители с над три годишно обучение са с ръст на заплатите от 2,86 процента и получават средно по 23,38 евро часова ставка.

Заплащането е различно в различните федерални провинции. Например в Мекленбург-Предна Померания средното възнаграждение е 19 евро за час, а в провинция Северен Рейн Вестфалия часовата ставка надвишава 21 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *