Брекзит доведе до невиждана криза в Националната здравна служба на Великобритания. Около 8 милиона поданици на кралството чакат повече от три месеца за преглед при специалист. Страната изпитва огромен недостиг на лекари и медицински персонал след излизането от ЕС.

Подобравяне на състоянието за здравните служби е една от основните задачи на правителството на Риши Сусак. Голяма част от британците смятат, че управлявалата повече от десетилетие консервативна партия е главния виновник за страхотната финансова и криза в здравеопазването.

На британците се налага да чакат средно около шест месеца за преглед при специалист. Причина за това е, че над 4000 лекари и медицински специалисти не могат да работят, поради визовите ограничения след Брекзит. Поради излизането от Европейския съюз, страната разполага с 369 кардиохирурзи по-малко. В статистиката са отчетени и 288 по-малко педиатри и 165 психолози и психиатри. Картината при медицинския персонал е още по-трагична. Докато през 2015 над 9300 медицински сестри и акушерки са пристигнали за работа в Кралството, то през миналата година техният брой е едва 663.

Според специалисти, броят на медицинският персонал е с 58 000 души по-малко, ако броят на пристигащите преди Брекзит се беше запазил. Страната се разтърсва и от редица стачки в здравеопазването. В момента стачкуват медицинските сестри и се очаква към тях да се присъединят и шофьорите на линейки. Ако това се случи, правителството се надява на помощ от армията за справянето със спешните медицински случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *