Добрата новина е, че ще се предлагат на шофьорите до 5000 лири за да бракуват или ремонтират колата си, за да отговаря на новите стандарти за отделените вредни емисии. Статистиката показва, че хиляди стари автомобили ще бъдат със забрана да влизат в столицата, предаде БТА.

Мерките се взимат, за да се подобри качеството на въздуха в Лондон. Така нови квартали на великобританската столица се включват към зоната с ултраниски емисии. Предвиден е фонд от 110 милиона лири за бракуване на стари автомобили. Има вариант и за подпомагане на осъвременяване на по-стари автомобили, но в повечето случаи това ще струва повече от бракуването им. Помощи са предвидени за хората с по-ниски доходи и на такива с обезщетения за инвалидност, чиито автомобили не отговарят на съвременните изисквания.

Зоната за ниски емисии ще обхваща 29 лондонски квартала: от Хорнчърч на изток до Хейс на запад, и от Епсъм на юг до абатството Уолтъм на север. Новите ограничения ще важат всеки ден с изключение на Коледа и всеки автомобил, неотговарящ на изискванията, ще бъде таксуван с 12,5 британски лири дневно.

Новите мерки срещат и редица критики. Много хора смятат, че правителството иска просто да вземе парите на хората. Смята се, че около 100 000 автомобила ще бъдат бракувани. Собственици на автомобили, пригодени за инвалиди, могат да получат помощ до 5000 лири, обикновен автомобил до 2000, а за мотоциклет ще получат до 1000 лири за бракуване. Компенсациите могат да бъдат получени в кобинации от пари и карти за обществения лондонски транспорт.

За свободно движение в автомобила трябва да покрива еко категория Евро 3 за бензинови двигатели и Евро 6 на такива с дизелови мотори. За мотоциклети, мотопеди и моторизирани триколки се изисква еко стандарт Евро 3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *