Това е историята на двама млади лекари, които работят в Германия, но решават да се приберат в родината си. Това са специалистите по оториноларингология доктор Илен Косев и неговата съпруга Виктория Александрова.

„Запознахме се във Варна, където бях специализант в Университетската болница „Св. Марина“, а Виктория тогава беше студентка. Независимо един от друг се отдадохме на оториноларингологията и тя се превърна в наш общ път в медицината. Най-напред аз заминах за Германия, където попаднах в една от най-големите клиники по УНГ- болести и хирургия на глава и шия в Северен Рейн-Вестфалия.“, разказва д-р Илен Косев.

В Германия той получава специалност и се доказва като добър и успешен уши-нос-гърло специалист. През 2015 той става началник на своето отделение и главен лекар.

През първите три години в Германия доктор Александрова специализира в град Хайлброн. Следва нова специализация в клиника в Билефелд, известна със своето УНГ отделение.

„Така и се случи. В Германия работехме при изключително голяма натовареност и имахме възможност да видим и да приложим на практика целия спектър от специалността. В България нямаше как да придобием такъв опит, защото младите лекари трудно се допускат до операционната зала, обемът на работата е по-малък, повечето опитни специалисти практикуват сами, без да споделят знанията си с младите лекари. В клиниките в Германия сме работили по разнообразни случаи и имахме шанса да видим какво е поведението в различни клинични ситуации. Специалността ни е на практика необятна – в нея има онкология, педиатрия, хирургия, алергология, неврология, палиативна медицина. Затова е толкова интересна и трудна“, категоричен е д-р Косев.

След години на специализации и професионално развитие в Германия, семейството решава да се прибере в родината си, за да живее при близките и приятелите си. Те имат желание тук да приложат придобития световен опит и професионални практики.

„Ръководителите на клиниките ни приеха този наш избор тежко, защото и в Германия са нужни лекари специалисти. Ние обаче останахме непреклонни и от април тази година работим и живеем в България. Имаме възможност за кариерна изява и тук“, споделя д-р Илен Косев.

След решението да се завърнат, те събират мнения и препоръка за местата и условията да практикуват в България. Така те се спират на частната плевенска клиника „Авис Медика“. Новооткритото УНГ отделение във великотърновската „Д-р Стефан Черкезов“ също буди тяхния интерес. Поради отпадането на финансиране по здравна каса, те не могат да бъдат назначени на постоянна работа, но са назначени там като консултанти. Така те имат свой кабинет в областната болница на Велико Търново и всеки петък преглеждат и консултират пациенти в своята област.

„Поради това, че в търновската болница няма УНГ-отделение решихме, че за такива млади лекари като нас, е добре да започнем начисто, да изградим нещо сами от нулата. Много често, когато имаш началници, е трудно да направиш мащабни реформи и трябва да се съобразяваш с установения ред. Така избрахме да работим в плевенска клиника, където и оперираме. Във Велико Търново правим само прегледи, консултации на лежащо болните, а понякога и планови оперативни интервенции за тежко болните в отделението по реанимация“, уточнява д-р Косев.

Решени да предложат качествена медицинска помощ по немските стандарти и практики, двамата доктори стават бързо известни и намират много нови пациенти. Болницата вече разполага с модерна апаратура за диагностика на различни УНГ-заболявания.

„Искаме да прилагаме на практика у нас това, което сме научили в Германия. Например там е много разпространено намаляването на сливиците, вместо пълното им отстраняване. Това се прилага, когато проблемът е повече обструктивен, а не когато пациентите боледуват често от ангини. Това има същия добър терапевтичен ефект, както отстраняването.

Според опита и наблюденията на д-р Косев, над 50 процента от приетите в УНГ-отделения в Германия са с онкологични заболявания.

“У нас се изостава по отношение на рехабилитацията и на онкоболните. В същото време, според наблюденията ни, както хирургичното, така и лъчелечението в България са на високо ниво “, обяснява д-р Косев.

Най-трудни за лечение са хронични заболявания на носа и гърлото. За съжаление тези болести се срещат все по-често. Причина за тяхното появяване са прекалено високия в днешно време стрес, както лошият въздух и тютюнопушенето. С увеличаването на възрастта, се срещат и туморни образувания.

„Сред честите заболявания са полипите на носа и околоносните кухини. Те следва да се лекуват комплексно, а когато се налага – да се направи ендоскопска операция за отстраняването им. При нас идват за преглед пациенти, при които тези образувания просто са отстранени от носната кухина, без да се освободят синусите, където те най-често започват растежа си. Това води до чести рецидиви и усложнения“, изтъква д-р Косев.

В клиниката в Плевен, заедно със съпругата си д-р Александрова, извършват ендоскопското изследване на гърлото. Това не е рутинно изледване и е важно за изследване за туморни заболявания. В клиниката има и прекрасни условия за оперативни интервенции в почти пълния обем на тяхната специалност.

Според опита и наблюденията на д-р Косев, над 50 процента от приетите в УНГ-отделения в Германия са с онкологични заболявания.

„Българските лекари са много добри специалисти и са изключително ценени в Европа. Отличаваме се с трудолюбие, компетентност и дисциплина, затова е нормално, че сме толкова търсени. Истина е и, че много млади лекари напускат страната заради по-добрите условия в чужбина. В Германия за преглед от специалист се чака с месеци, докато в България лекарската помощ е много по-достъпна. Стремим се да упражняваме качествена медицина, насочена към индивидуалните особености на пациента. Затова се опитваме да отделяме необходимото време за всеки преглед. За сравнение, ако у нас за половин ден преглеждам около 20 болни, в Германия за същото време през кабинета на един специалист минават над 50 пациента“, заключва д-р Илен Косев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *