Информация относно етапите и системата на средното образование в Испания, поиска министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов от испанския посланик Алехандро Поланко. Много от българчетата, учещи в Испания, се завръщат в България. По този начин би се подпомогнала по-лесната интеграция към българската образователна система, съобщават от МОН.

На инциираната от испанската страна среща, бяха обсъдени въпроси, касаещи актуалното състояние на двустранните отношение, инициативи на испанското посолство и възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и науката.

Също между двамата беше обсъдено споразумението за сътрудничество между МОН и Министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания. Във вече подписаното от испанския министър споразуние е включено създаването на повече паралелки с интензивно изучаване на испански език в българските профилирани гимназии и средни училища. Споразумението включва и бъдещо сътрудничество в областа на професионалното и висшето образование. Обмислят се и възможности за сътрудничество е бъдещи научни изследвания.

Посланник Поланко съдейства и при организацията на образователен панаир в София. На него ще бъдат представени испански университети. Участие в това представяне са заявили над 15 реномирани испански университета.

В близкото бъдеше се очаква провеждането на Национален ученически театрален конкурс и Международен ученически театрален фестивал. Те ще се проведат на испански език под патронажа на посланник Поланко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *