Общо 464 души научиха повече за своите права при пенсиониране по време на българо-германските консултационни дни, които тази година се проведоха във Варна.

На проведените консултации български и немски екипи отговаряха на питания, свързани с необходими документи за пенсиониране. Бяха разгледани и актуалните промени в законите за получаване на немска пенсия в България.

Участниците в консултациите научиха условията за придобиване на пенсия в двете страни, как се преизчисляват и изплащат пенсии в Европейският съюз. Експерти помогнаха на желаещите да изчислят очаквания размер на германската си пенсия, както и да се запознаят с актуалните си права според немското и българско законодателство.

Тези консултации за пенсионо осигуряване се превърнаха в традиция и се провеждат от 2008 година с прекъсвания през 2020 и 2021 години заради корона пандемията. През тези години експерти от България и Германия са отговорили на над 11 000 запитвания по пенсионни и други въпроси. Консултациите са проведени в 9 немски и в 6 български града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *