Българинът Съби Атипов стана общински съветник в испанската автономна област Навара. Той е родом от село Кочан, община Сатовча и участваше в местните общинки избори в листите на коалиция „Заедно за Навара“. Коалицията спечели изборите и получи шест мандата за общински съветници, сред които е и българинът, който беше на четвърто място в изборната листа.

Освен празненства, в Испания се провеждат и избори.

Като победители в изборите, коалицията трябва да определи председател на общинкия съвет и не е изключено сънародникът ни да бъде избран за този висок пост, информира struma.bg.

Съби Атипов е много популярен сред българите в испанската провинция Навара и е председател на културно-просветното дружество „Орфей БГ“. Той спомага за откриването на пет български училища в цяла Испания и е участник в организацията на много български празници.

Жребий определя учасниците в секционните комисии в Испания

Всеки, който има право на глас в Испания, може да стане член на избирателна комисия. Комисиите се определят чрез жребий и участието е задължение на всеки, изтеглен от съдия. На последните избори, българи с постоянен адрес в провинция Навара, са били избрани за членове на избирателна комисия. 20 от сънародниците ни, обаче, са отказали да станат членове на избирателна комися и сега трябва да обосноват постъпката си пред испанския съд. По закон от това задължение са освободени само тежко болни, които трябва да докажат заболяването си с медицински документи.

Глобите за неучастие в изборна комисия са солени и варират между 1000 и 5000 евро. Интересното е, че в четири от изборните комисии, не се е явил нито един член от избраните за това. Задължителните резерви също не са се явили и изборният ден е бил проведен от първите граждани, отишли да гласуват в тези секции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *