Граничен пункт „Маказа“ често е задръстен от български автомобили. Случват се километрични опашки от коли на нашенци, тръгнали на пазар в Гърция, разказва 24rodopi.com.

Февруари имаше доста слънчеви дни и много хора пътуваха към крайбрежните селища в Гърция просто да похапнат морски дарове и вкусни гръцки ястия в таверните на метри от морския бряг. Комотини често се оказваше задръстен от нашенци, търсещи място за паркиране. Местният търговски център в гръцкия град, известен още като „комотинския мол“, е предпочитан за шопинг. В събота доста посещаван е и местният пазар. Там българите купуват портокали, мандарини, лимони и маслини, които са на изгодни цени и с много по-добро качество от тези по българските магазини.

Пазаруването в Гърция се е превърнало в традиция за доста българи. Те споделят, че зареждат хранителни продукти от южната ни съседка, защото „може и да е по-скъпо, но всичко е по-качествено“. Споделят, че една и съща марка, но закупена в Гърция е с доста по-добро качество. Дори когато веригите от магазини са от една и съща марка. Това важи почти за всичко – от препарати за миене и пране, та чак до обикновения чипс.

Не е тайна, че българското сирене се оскъпява с около 80% от търговските вериги, а качеството му спада с всяка година. Затова гръцкото сирене фета е предпочитано и винаги присъства в пълните багажници на връщащите се от гръцки пазар българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *