Текат финални преговори за закупуване на храм в германският град Щутгарт, споделя пред „Телеграф“ митрополит Антоний. В момента българската църква използва храма под наем, но цената от 642 000 евро е доста добра за този прекрасен храм.

Освен сградата на имота в тази цена са включени и един декар дворно място, две жилища, както и канцеларии и зала са събиране на миряните, споделя митрополит Антоний. Щутгартската православана църковна община е доста голяма, защото в района на града живеят около 10 000 българи. Въпреки ниската цена, българската църква не може да се справи сама и моли за помощ държавните оркани. Очаква се решение на Министерския съвет по този въпрос за да може храма на стане скоро българска собственост.

В Европа българската православна църква разполага едва с пет собствени храма. Те се намират в Берлин, Будапеща, Виена, Хамбург и Хага, а за останалите места, на които се провеждат православни мероприятия, се заплащат наеми с договор за поддръжка на сградите.

Католическата църква е в доби отношения с нашата и разрешава да се обслужват православни богусложения в нейните храмове. Това е много добре за бългаската общност в Германия, която често се събира на църковни празници и други събития. Има още много какво да се направи, но бих казал, че създадохме добра финансова и административна дисциплина в българските православни църковни общности“, коментира митрополит Антоний.

„Стремежът ни е за в бъдеще да имаме все повече самостоятелни храмове, които са наша собственост, и да ни предоставят свободата и комфорта да провеждаме своите богослужения зад граница“, добави Негово Високопреосвещенство.

3 thoughts on “Българската православна църква иска да закупи храм в Щутгарт”
  1. Глупости на търкалета! На гол корем, чифте пищови. „Въпреки ниската цена, българската църква не може да се справи сама и моли за помощ държавните оркани. Очаква се решение на Министерския съвет по този въпрос за да може храма на стане скоро българска собственост.“ Нали на тоя имот ще се плащат данъци. Иска се поддръжка. Само тоя имот им е кусур. Църквата Св. Бонифациус е напълно достатъчна. Отвратителни алчници!!!
    Да направим дарени за купуването на един Rolex и едно Audi 8 на митрополит Антоний не иска ли Българската православна църква!?
    Завършени идиоти!!!

  2. По Божията милост БПЦ ще намери средствата и воля за това право дело и Българите около Щутгарт ще могат да се радват на един Православен Църковен дом за който вече така дълго се говори. Амин дай Боже добрина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *