На ГКПП „Калотина“ има отново опашка от коли, чакащи да напуснат България. Тапата на границата със Сърбия е заради невръчени глоби от Пътна полиция. Изнервени шофьоти и пътници трябва да чакат за проверка за невръчени фишове, разказва „Телеграф“.

Отново опашка от коли на ГКПП „Калотина“

От началото на декември съществува разпореждане, което задължава Граничната полиция да връчва фишове за невръчени глоби от КАТ при граничната проверка на шофьори и пътници. Този процес е създаден, за да осигури, че нарушителите, които напускат страната, не остават невръчени с глоби и че съответните наказания се изпълняват.

Въвеждането на тази практика обаче води до значителни опашки на границата, тъй като допълнителната проверка за наличие на невръчени глоби изисква повече време. Шофьорите се оплакват от задържане на личните им документи до връчването на електронните фишове, което създава напрежение и неудобство.

Според информация от гранични полицаи, причината за възстановяването на тази практика е настояване от страна на Министерството на финансите. Изглежда, това е мярка, предприета с цел повишаване на ефективността на събирането на глобите.

Някои от шофьорите съобщават, че граничните служители задържат личните им карти до връчването на наказателното постановление или електронния фиш. Този подход обаче не съответства на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), който позволява временно задържане на лични документи само за целите на граничната проверка. Юристи също критикуват този подход, тъй като според тях той не съответства на законодателството и създава недопустими условия за гражданите. В миналото, Върховният административен съд (ВАС) вече е забранявал спирането на граждани да напускат страната поради неплатени глоби. Въпреки това, сега изглежда, че МВР използва подзаконови актове, за да обходи това съдебно решение и да продължи с практиката на връчване на невръчени фишове от КАТ на границата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *