Експерти по въпроси на миграцията смятат, че нетната миграция във Великобритания може да достигне до ниво, двойно повече от това преди Брекзит, пише БТА.

Брекзит не пречи на прираста на нови мигранти във Великобритания

Нетната миграция е броят на хората, влизащи минус тези, които напускат страната и ще достигне до 670 хиляди души до края на годината, смятат експерти на острова. Тази цифра е двойно повече от нетната миграция преди осем години.

Рекордните 504 000 нетна миграция са отчетени за периода юни 2021 до юни 2022. Тогава много еропейци са потърсили по-добър живот в обединеното кралство, докато сега мигрантите са най-вече от страни извън европейския съюз. Така се компенсира спада на мигрантите от евросъюза след влизането на Брекзит и края на свободния прием.

Тези прогнозни данни оказват сериозен натиск върху правителството, което през 2019 обеща контрол върху нетната миграция и ограничаването й в рамките на 100 хиляди души годишно. Подобни обещания през последните години дадоха и министър-председателя Руши Сунак, както и министърката на вътрешните работи Сюела Брейвърман.

В следващите месеци се очаква сериозна битка с незаконната миграция. В Камарата на лордовете ще се разглеждат редица закони и промени в законодателсвото за ограничаването на възможностите за убежище във Великобритания. Предвижда се всички, които пристигнат нелегално на острова, да бъдат депортирани в родината и така да се спре нелегалната миграция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *