Започва сезонът на отпуските и хиляди българи планират да прекарат отпуските си в Гърция. Много от тях ще пътуват с автомобили и за да не си развалят ваканционното настроение, трябва да спазват правилата и законите по гръцките пътища. Те са подобни на тези в България, но глобите са изключително солени. Ето какво трябва да знаем преди да запалим колата за Гърция.

Гърция е чудесно място за почивка, но внимавай къде спираш с колата

Ако сте с кола в Гърция, трябва да внимавате къде паркирате. В много градове паркирането е разрешено само от едната страна на улицата. Ако сте паркирали неправилно, не се учудвайте, ако си намерите колата без регистрационни номера. Те са свалени от полицията и ще си ги получите обратно след плащането на глобата, но минималният срок за връщането е 20 дни.

За разлика от България, в Гърция обратният завой е забранен и това често носи проблеми на българските шофьори. Открит теглич е разрешен само, ако има закачена каравана или ремарке. Иначе глобата за нарушаване на това правило е 160 евро.

Глобите за превишена скорост са доста високи. Например, за превишаване на скоростта с 30 км/час, е около 350 евро и отнемане на шофьорската книжка за три месеца. Гръцките полицаи са безкомпромисни и към шофьори, употребили алкохол. В зависимост от промилите алкохол, глобите започват от 200 и достигат до 1200 евро. Освен паричната глоба, рискувате и да останете без книжка за половин година и дори до два месеца престой в затвора.

Говоренето по телефон по време на движение ще ви струва 200 евро. И за разлика от България, където все още може да минеш метър, то опит да подкупиш полицай ще ви струва много неприятности.

За да не си разваляте отпуската, не качвайте на стоп в Гърция. Има вероятност да качите нелегален мигрант и така рискувате присъда за трафик на хора. Там наказанията са страшни и са от две години затвор за превозване на емигрант.

Освен за правилата по пътя, добре е да знаете, че изхвърлянето на боклук на плажа се наказва с глоба oт 300 евро. Къмпингуване и поставяне на палатка или каравана са разрешени само на определени места.

Автор: Иван Василев

юни 13, 2023 | 7:17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *