Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им пари за пътуване до работното място, заплашват ги дори с убийство, ако не спазват указанията: в Германия има нова схема за експлоатация на източноевропейци, пише Дойче веле.

Експлоатацията на работниците в кланиците в Германания продължава.

Разследване, проведено от германската обществено-правна медия SWR, разкрива сериозни проблеми с унизителните условия на живот и експлоатация на наети работници в Германия. Въпреки забраната за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия, въведена в страната през 2021 година, проблемите продължават да съществуват.

Посредници, които осигуряват персонал от чужбина, са използвали нова схема за ограбване на работниците в провинция Северен Рейн-Вестфалия в Германия. Те са накупили и наели имоти в тази провинция, в които настаняват работниците, но тези работници фактически работят в Нидерландия.

Въпреки че живеят в Германия, наетите работници са наети от посредниците и работят за тях в Нидерландия. Това им позволява да избягнат строгия контрол, налаган от нидерландското трудово право. В същото време, като ги настаняват в жилища в Германия, посредниците избягват и контролните механизми на германските власти. Резултатът е, че работниците живеят и работят в мизерни условия, с високи наеми и са подложени на произволни изгонвания от жилищата.

По думите на синдикалиста Пагонис Пагонакис, фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта. Работниците плащат между 350 и 400 евро за матрак и допълнително 50 евро за транспортни разходи за превоза до работното място. Това позволява на фирмите посредници да реализират най-големите си печалби.

Разследването разкрива, че наетите работници често нямат писмени договори за наем и се оказват изложени на брутално отношение от страна на работодателите. Те често не са осведомени за своите права, което ги прави лесна мишена за експлоатация. Като резултат, работниците не са в състояние да се защитят или да подадат оплаквания за своите условия на труд.

Миналата година, въз основа на информация от медиите, германските власти предприеха проверки за условията на живот на наетите работници. Въпреки това, новият закон и контролните мерки не са достатъчно ефективни за преодоляване на проблемите. Властите не разполагат с достатъчно информация за точния брой на наетите работници, които живеят в определено жилище, и не могат да проверят спазването на правилата за противопожарна безопасност и изискванията за настаняване, определени в закона за защита на труда.

Има сериозните пропуски в правната система и изпълнението на законите, които позволяват на посредниците да продължат с експлоатацията на наетите работници в Германия. Това води до нарушения на трудовите права и неподходящи условия на живот за работниците, които се намират в уязвима позиция и не разполагат с необходимата защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *