Няма кой да кара камионите в Германия, разказва DW. Проблеми с намирането на шофьори на камиони доведе вече до криза със снабдяването във Великобритания. Германия е изправена пред същия проблем, но се надява на спасение от Източна Европа.

Разрастването на снабдяването и логистиката в Европа превърнаха шофьор на камион в една от най-търсените професии на стария континент. Липсата и недостигът на шофьори вече доведе до криза в снабдяването във Великобритания. Очакванията са това да се случи и в Германия.

В момента шофьорите на камиони в Германия са една от най-големите професионални общности, която обхваща повече от 560 хиляди души.

Ако върнем лентата към 2010 година назад, то картината тогава е била съвсем различна. Тогава е края на световна и икономическа криза и в Германия е имало 50 хиляди шофьори на камиони без работа. Години по-късно нещата са съвсем променени. Благодарение на нарастналото търсене и икономчески подем, търсенето на шофьори се засилва и вече те могат да избират работодателя си.

Така стигаме до 2018 година, когато е регистриран исторически максимум на недостиг на шофьори на камиони – 21 хиляди са незаетите места в тази професия. Тогава излиза и становище на Научно-консултативния съвет към германското министерство на транспорта, че „липсата на шофьори на камиони се е превърнала в сериозен политически проблем“.

Този проблем е частично и временно решен от годините на ковид и пандемията, но сега отново се изостря. Към края на 2021 година отново има недостиг на 6 600 шофьори. Причина затова е и демографският фактор. Населението на Германия застарява и много от упражняващите тази професия излизат в пенсия. Това е проблем не само на Германия, но и на цяла Европа.

В шофьорския бранш демографската криза е още по голяма. Шофьори на камиони в Германия над 60 години са цели 14,5 процента. За сравнение при другите професии този процент е 9,3. Младите хора нямат много интерес към тази професия и намирането на кадри става изключителен проблем за бранша. Въпреки, че все по-често се срещат жени зад волана на камиони, то техният брой е пренебрежително малък.

В последните години този недостиг бива частично решен на идващи кадри от чужбина и най-вече от Източна Европа. За периода от 2014 до 2015 година броят на чужденците зад волана в Германия се е повишил повече от два пъти – от 10,9 на 22,8 на сто. Въпреки, че Германия е в по-изгодна ситуация от излязлата от ЕС Великобритания, то потенциалът за шофьори от Изток се е изчерпал и вече не е решение на транспортната криза за шофьори.

Как може да се реши проблемът? Според Консулатативния съвет на транспортното министерство на Германия, железопътният транспорт не е в състояние да поеме натоварването. „Единственото, което остава, е да се повиши привлекателността на професията шофьор на камион – и за младите, и за старите“, казва експертът от министерството.

За да не се задълбочи още дефицитът на кадри, е необходимо увеличаване на заплатите и стабилизиране на условията на труд. В този бранш, заетостта е много несигурна, защото при една евентуална криза, персоналът се уволнява бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *