Над 50 хиляди са свободните работни места в гастрономията и хотелите в Германия. Проблемът с намирането на персонал в тези сфери не е от вчера и трябват по-решителни мерки за преодоляването на кризата в туризма, информира DW.

Хотели, пансиони, ресторанти и кръчми в Германия имат недостиг на персонал.

По оценки на Федералната статистическа служба шокът от Ковид пандемията вече е преодолян и оборотът в сектора през 2022 е нараснал с 47 процента в сравнение с 2021. Това се дължи най-вече на падането на предпазните мерки, но и на силното увеличение на цените. Изнесената статистика за 2022 показва, че хотелите са увеличили повече оборота в сравнение с ресторантите, кръчмите и други заведения за хранене. При тях ръстът на оборота е 64.2%, докато в гастрономията е 40.6 на сто.

Въпреки това сериозно увеличение на оборотите, германските ресторантьори изпитват сериозен недостиг на работна ръка. Този отрасъл от немската икономика има нужда от квалифицирани работници. Според експерти, в този бранш има около 50 хиляди свободни места. Този сектор има нужда както от работещи на пълен работен ден, така и работници за временни или сезонни позиции. Кризата за персонал е най-осезателна в малките и средни бизнеси в селските райони.

Според експертите са необходими спешни мерки за осигуряване на работа на повече хора в Германия, привличане на повече имигранти в страната и повишаване на производителността на труда.

Въпреки скока на цените, в немските заведения има недостиг на персонал.

Основният фактор при набирането на персонал е заплащането, което в много случаи е съвсем малко над минималната работна заплата. Проучване сред работещите в тази сфера показа, че около една трета от тях не виждат дългосрочна перспектива за работата си. Това ще доведе до още по-голям недостиг на персонал и би било пагубно за немския туризъм. Експерти смятат, че в този сектор, заплащане от 3000 евро бруто на месец трябва да бъде минимумът за квалифицираните работници.

Комeнтари за “Голям недостиг на пресонал в немските ресторанти и хотели”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *